DSCN9180

Cea de cincea zi a fost mai specială: părintele Felician Tiba ne-a pregătit tematica cu titlul Biserica și familia iar după sfânta liturghie toți cei prezenți am participat la conferința despre femeia care suferă susținută de dna. Eugenia Dămătăr, masterandă la Institutul Papa Ioan-Paul al II din Roma, la secția Căsătorie și Familie.

La auzul acestui subiect probabil că mulți s-au întrebat de ce am avea nevoie de Biserică pentru a trăi viața de familie creștină? Pentru aflarea răspunsului la această întrebare părintele predicator a explicat mai întâi alcătuirea Bisericii care în viziunea multor persoane se rezumă doar la reprezentantul acesteia, preotul. Dar biserica este cu mult mai mult, este o comunitate de oameni, formată din cler și laici.

Apoi, de multe ori se așteaptă ca Biserica, în speța preotul, să intervină în anumite probleme familiale așa cum sunt printre multe altele și violența domestică, sărăcia sau lipsa unui loc de muncă. Dar oare nu facem parte și noi din această Biserică? Atunci trebuie să ne gândim că de fapt noi, cei care suntem membri ai bisericii trebuie să acționăm și să nu rămânem indiferenți la problemele celor din jur.

Părintele a subliniat și un alt aspect important pe care îl au familiile frumoase și sănătoase dintr-o comunitatea creștină. Bucuria și fericirea care se pot vedea pe chipul soților și al copiilor acestor familii arată iubirea din familie care uneori devine “contagioasă” sau alteori dă curaj tinerilor își întemeieze fără frică o familie.

Cu siguranță există probleme grele și apăsătoare în multe familii dar să fim convinși că soluțiile le putem găsi în Biserică. Dificultățile pot fi depășite mai ușor dacă cerem ajutor celor care poate au trecut deja prin ele, sau dacă apelăm cu încredere la păstorii noștri sufletești pentru un sfat bun.

În încheiere, părintele Felician a insistat să nu ne fie temă să cerem ajutor atunci când în familie suntem într-un impas.

În conferința sa, dna Eugenia Dămătăr a adus în discuție modelul de suferință al femeilor creștine și sfinte din Biblie, prezentând într-o scurtă sinteză suferința mamei noastre cerești; Sfânta fecioară Maria, de la nașterea până la crucificarea fiului ei, Isus.

Familia Cristian și Marilena Bartic