Ce e oare mai înălțător pentru inimile sincere ale copiilor ca întâlnirea cu un bun prieten mult așteptat? 26 de copii ai parohiei „Sfântul Anton de Padova” Iași l-au primit duminică, 31 mai 2015, pentru prima dată pe Isus Cristos în Sfânta Euharistie. 

Bucuria le-a fost cu atât mai mare cu cât pregătirile pentru ca sufletele lor să fie adăpostul perfect pentru Isus au început cu mult timp în urmă. Totul a început în momentul în care mama cu grijă și răbdare, a luat de nenumărate ori mâna dreaptă și a însemnat fruntea copilului cu semnul Sfintei Cruci până când acesta a reușit să o facă singur, apoi, împreună cu tata, a învățat în familie să se roage.

Copiii au aflat însă că pentru un asemenea prieten este nevoie de mult mai mult, nu numai de o fundație, și de aceea, împreună cu cateheții lor, sora Iuliana și Cătălina Diac au continuat construcția începută de părinți: au cunoscut iubirea lui Dumnezeu, l-au cunoscut mai bine pe Isus Cristos care a murit pentru noi și pe care îl primim în inimi sub chipul pâinii și al vinului, au descifrat învățăturile Micului Catehism, au învățat poruncile, au învățat rugăciunile și ritualul spovezii. Astfel, fiecare copil a adăugat construcției credinței lor cărămizi importante, totul pentru a-l adăposti în inimi pe Isus pentru cât mai mult timp.

Înainte însă de a-l primi pe Isus sub chipul pâinii și al vinului, sâmbătă, copiii au îngenuncheat și și-au plecat frunțile pentru a-și mărturisi păcatele experimentând astfel pentru prima dată iubirea și iertarea lui Dumnezeu în sacramentul spovezii.

Astfel, ziua de duminică a strâns în jurul altarului întreaga comunitate pentru a se bucura împreună cu cele 26 de familii de momentul emoționant al întâlnirii copiilor pentru prima dată cu Isus în Sfânta Împărtășanie. Liturghia a început cu procesiunea copiilor care, înainte de a păși în biserică, au cerut ca părinții să le binecuvânteze acest pas important: astfel, cu mâinile protectoare așezate pe capul copiilor, părinții, la fel de emoționați, le-au oferit binecuvântarea lor și au intrat împreună în biserică. Copiii care urmau să-l primească pe Isus în inimile lor pentru prima dată au animat Sfânta Liturghie: au citit lecturile și rugăciunea credincioșilor, au oferit darurile la momentul ofertoriului, s-au rugat și nu în ultimul rând au înălțat din toată inima cântecele către Isus și Sfânta Fecioară Maria, ajutați fiind și de ceilalți copii prezenți la liturghie.

Predica părintelui Ciprian i-a îndemnat pe copii să se îngrijească de sufletele lor asemenea unor flori care își găsesc hrana în Isus prin Sfânta Euharistie. Apoi, cu lumânările aprinse în mână, copiii și-au reînnoit făgăduințele făcute la botez de către părinți și nași, lepădându-se de satana și oferindu-se cu totul lui Isus Cristos. Și-au mărturisit apoi credința și în timpul rugăciunii Tatăl Nostru au urcat la altar, unde s-au prins de mâini cu preoții și au recitat împreună rugăcinea care ne-a învățat-o însuși Mântuitorul.

Cel mai emoționant moment al celebrării, atât pentru părinți, rude și prieteni cât mai ales pentru cei 26 de copii descătușați de păcatele săvârșite, îmbrăcând albul purității sufletelor lor, a fost momentul în care au îngenuncheat pentru a-l întâlni pe Isus la masa euharistică. Drept mulțumire pentru acest mare dar făcut inimilor lor, copiii au pregătit câteva cântece special pentru această celebrare iar la finalul Sfintei Liturghii au mulțumit de asemenea părintelui paroh și părintelui vicar pentru că i-au îndrumat în această perioadă de pregătire spre a-l cunoaște pe Isus. Recunoştinţa celor mici s-a îndreptat și spre părinții care încă din primii ani de viață le-au sădit în inimi iubirea față de Cristos și față de Biserică.

Sărbătoarea s-a terminat la subsolul bisericii unde copiii au petrecut câteva clipe împreună cu preoții, cu familiile și au avut ocazia să împartășească tuturor bucuria adusă de Isus inimilor lor. Copiii au primit și o amintire de la „Prima Sfântă Împărtășanie” pentru a nu uita niciodată ziua în care au pășit prin Sfânta Euharistie pe drumul ce duce către Rai.

Andreea Ghergu

Fotografiile le puteți vizualiza aici.

Fotografiile lui Adrian Cuba le puteți vizualiza aici.