Credincioșii din parohia noastră au participat la celebrarea Triduum-ului Pascal începând cu Joia Sfântă. Această perioadă este un mod prielnic pentru a trăi agonia și suferința prin care a trecut Isus Cristos pentru a ne mântui.

În timpul liturghiei de seară din Joia Sfântă, 24 martie 2016, am participat la Cina Domnului. Predica din cadrul liturghiei a fost făcută de părintele vicar, Gabriel Hălănduț, care ne-a reamintit că este momentul potrivit să ne eliberăm sufletul de păcatele care ne apasă. Dacă o pietricică ne-ar intra în pantof de la Crăciun până la Paște am lăsa-o să ne deranjeze? La fel este și cu sufletul: el trebuie curățat de păcate periodic, nu numai de Crăciun și de Paște.

Isus și-a arătat umilința față de apostoli și față de oameni, spălându-le picioarele. În același mod ne-a arătat și părintele paroh, Alois Farțadi, că milostivirea pornește de la noi: să ne schimbăm mai întâi noi, înainte de a aștepta ca ceilalți să se schimbe.

După sfânta Liturghie, începând cu ora 20, am continuat seara cu adorațiile Sfintei Euharistii. Copiii, tinerii, persoanele consacrate și întreaga comunitate au fost alături de Isus Cristos, prezent în sfânta Euharistie. Apostolii au avut un moment de slăbiciune, părăsindu-l pe Isus, însă au avut puterea să se ridice și să i se alăture în momentele cele mai grele. Așa suntem și noi, însă Isus ne așteptă să ne întoarcem pe calea cea bună.

După o noapte plină de rugăminți și rugăciuni, a sosit ziua Pătimirii lui Isus Cristos. Vineri, 25 martie 2016, am parcurs drumul calvarului suferit de Isus, participând la Calea Crucii și la celebrarea Patimii și Morții Domnului. Părintele profesor, Iulian Ianuș, ne-a vorbit la predică despre valoarea omului și faptul că Isus și-a dat viața pentru mântuirea oamenilor. Ne-a mai vorbit despre faptul că fără cruce nu ar mai fi sfânta Euharistie, de aceea în partea a doua a celebrării am participat la adorarea Sfintei Cruci.

Am continuat Triduum-ul Pascal cu Vigilia Pascală din noaptea de sâmbătă, 26 martie 2016. Lumina Învierii lui Isus Cristos a îndepărtat întunericul din sufletele noastre, iar părintele Marius Bereșoae, ne-a învățat la predică să iubim lucrurile mărunte. Liturghia din Noaptea Învierii s-a încheiat cu o procesiune în jurul Pieței „Sfântul Anton” unde a răsunat: Cristos a înviat!

Duminica Învierii, 27 martie 2016, a făcut să răsune în toată biserica și în inimile noastre imnuri de bucurie că a înviat Cristos, cel care ne-a răscumpărat prin moartea Sa. Copiii, comunitatea și tinerii s-au bucurat de această zi împreună cu preoții parohiei împărtășindu-se din masa festivă oferită de Isus prin trupul și sângele Său.

Fie ca pietricelele din sufletele noastre să dispară treptat până la Crăciun pentru a valorifica astfel capacitatea omului de a iubi lucrurile mărunte.

Andreea Gheț

Fotografiile le puteți vizualiza aici.