În ziua de 13 iunie Biserica universală comemorează sărbătoarea sfântului Anton de Padova. Fiind patronul comunității noastre am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru, pe data de 13 iunie 2016, la liturghia de hram, pe preasfințitul Petru Gherghel, înconjurat la altar de 26 de preoți.

Am ascultat cu mare atenție cuvântul de învățătură spus de părintele Antili Iosif în care a ținut să sublinieze trei aspecte: primul dintre ele a fost importanța sfinților în viața noastră. Sfinții sunt oameni care l-au urmat întocmai pe Isus, iubindu-L pe El mai presus de orice. Credința ne învață că atunci când ne rugăm, sfinții intervin la Dumnezeu pentru noi și astfel suntem ajutați.

Al doilea aspect a fost despre rolul crinului în iconografia sfântului Anton. Crinul este un simbol al purității, curăției și grijii lui Dumnezeu față de noi. Tot crinul ne amintește de familiaritatea sfântului Anton cu natura. Papa Francisc în zilele noastre ne îndeamnă să avem grijă de natură: ,,Fiecare dintre noi trebuie să lase lumea aceasta mai curată decât a găsit-o.”

Al treilea aspect este importanța sfintei Scripturi în viața sfântului Anton dar și în viața noastră. Sfântul Anton a iubit sfânta Scriptură, a studiat-o și din ea și-a luat toată înțelepciunea. Părintele ne-a lansat tuturor o provocare prin unele întrebări: ,,Noi cum stăm cu sfânta Scriptură? Când am citit ultima dată din ea?” Dacă suntem atenți la mesajul ei, se impregnează în noi , schimbându-ne viața.

Prin cuvântul sfintei Evanghelii cu toții am fost atenționați de chemarea noastră. Suntem chemați ca fiecare dintre noi să fie ucenic. Trebuie să-l purtăm pe Cristos în viața și sufletul nostru și astfel El sa ajungă în inima familiilor, prietenilor și vecinilor noștri. Oferindu-L pe Cristos lumii, oferim mântuirea.

La sfârșitul sfintei Liturghii am putut fi cu toții ucenici, mergând în procesiune în jurul Pieței sfântului Anton de Padova aclamând cântece de bucurie în cinstea patronului și ocrotitorului nostru ceresc.

Fotografiile le puteți vizualiza aici.

Iulia Andreea Agiurgioaei,

postulantă NDS