Sărbătoarea sfântului Anton de Padova este motiv de bucurie pentru întreaga Biserică Catolică, dar în mod special pentru bisericile închinate în cinstea lui. Toți îl iubesc: începând de la copii, până la bătrâni.

Marți, 13 iunie 2017, cu mici, cu mari, familii dar și persoane în vârstă ne-am adunat în parohia noastră pentru a duce mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile primite de la El, prin mijlocirea marelui făcător de minuni sfântul Anton de Padova. La ora 18:00 a avut loc sfânta Liturghie prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, înconjurat fiind la altar de alți 26 de preoți.

Mons. Benone Farcaş a ținut să sublinieze prin predica sa, faptul că prin Botezul nostru avem misiunea de a fi vestitori ai evangheliei. Vestirea evangheliei nu aparține doar misionarilor, preoților, persoanelor consacrate, dar aparține tuturor creștinilor.

Pentru a fi misionar nu este obligatoriu să mergem la popoarele unde nu a ajuns încă, vestea cea bună a lui Cristos. Este suficient să ridicam ochii și să privim câtă lume are nevoie de ajutorul nostru, dar în același timp este necesar ca cei apropiați sa-L vadă pe Dumnezeu în noi, recunoscându-L prin faptele și comportamentul nostru de fiecare zi. Părintele predicator ne-a oferit și câteva exemple cum putem fi misionari în viața noastră, ca astfel să ne sfințim vieţile.

Suntem vestitori atunci când în familie soțul și soția se tratează cu respect și iubire, fiind model pentru copiii lor. Suntem sfinți când mărturisim adevărul, deși acest adevăr ne poate duce la izolarea de ceilalți. Tinerii pot fi vestitori ai evangheliei prin comportamentul și viața lor când refuză să adopte manifestările și limbajul urât folosit de colegi, chiar cu riscul de a fi considerați demodați. Bătrânii sunt și ei sfinți atunci când în loc să se revolte împotriva lui Dumnezeu, primesc cu recunoștință și resemnare suferința provocată de anumite boli.

Dumnezeu ne invită pe toți să-L facem cunoscut acolo unde ne aflăm așa cum și sfântul Anton de Padova a practicat aceasta prin faptele sale de-a lungul întregii sale vieţi. De noi depinde dacă vrem să fim „o imagine a lui Cristos”, așa cum a fost sfântul Anton sau „o nefericită caricatură a unui creștin nefericit”.

După o solemnă și frumoasă liturghie, la care a participat și domnul primar, Mihai Chirica, cu toții am fost mici vestitori al lui Dumnezeu prin procesiunea care a avut loc în Piața „Sfântul Anton de Padova” prin cântările și rugăciunile noastre. Binecuvântarea PS Aurel de la finalul solemnității ne-a umplut inimile de bucurie, bucurie pe care am împărtășit-o cu cei din jur.

Fie ca marele făcător de minuni, patronul comunităţii noastre, să mijlocească pentru toate familiile şi credincioşii parohiei, precum şi pentru cei care îi aduc cinste cu bună credinţă!

Fotografiile le puteți vizualiza aici.

Iulia Andreea Agiurgioaei, NDS