„Lumea este o carte, iar cei ce nu călătoresc citesc doar o pagină”. Asta ne spune Sfântul Augustin, iar tinerii parohiei noastre i-au urmat îndemnul de a explora începând cu 3 septembrie 2018, când am plecat spre prima biserică catolică din România, aflată la Cârța. Istoria locului e impresionantă, de aceea considerăm această vizită necesară. În următoarele ore am vizitat Valea Zânelor, unde am întâlnit o arhitectură deosebită și o vreme neașteptat de frumoasă. Iar prima zi avea să se încheie la Cârțișoara, unde ne-am refăcut forțele. Deși, nimeni nu putea anticipa obstacolul ce ne aștepta a doua zi.

Ne-am trezit de dimineață, pentru a avea timp de toate. Străbătând cel mai frumos drum din lume, Transfăgărășan, am ajuns la Bâlea Lac de unde urma să urcăm spre vârful Negoiu, al doilea ca înălțime din România, mai exact 2535 de metri. A fost ușor la început, deși energia se pierdea încetul cu încetul și un drum mult prea lung și anevoios și-a spus cuvântul. Am ajuns la vârful Lăițel, la 2390 de metri, iar sfârșitul drumului a fost Lacul Călțun. De acolo ne-am întors. Au fost multe alunecări, căzături, pietre mult prea mari și cărări alunecoase, dar am ajuns cu bine toți. Deși nu am cucerit vârful propus, nu am avut motiv de întristare. Ceea ce ne dădea putere să înaintăm erau acele priveliști care taie respirația, despre care nu vă pot spune mai mult, pentru ca niciun cuvânt nu ar fi îndeajuns. Am mers spre Cisnădie, un orășel aflat la 10 kilometri de Sibiu, unde am avut parte de o liniște benefică.

În a treia zi am fost iarăși la înălțime, la cetatea Deva, de unde aveam panorame incredibile ale orașului. Următoarea oprire a fost la Hunedoara, unde am vizitat Castelul Corvinilor. Am fost întâmpinați de cântece la nai, o atmosferă incredibilă și foarte multe lucruri noi de aflat. Despărțindu-ne cu greu de el, am ajuns la Sarmizegetusa Regia. A fost capitala și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman. Aici vremea nu a ținut cu noi, dar nu a contat. Ne-am bucurat de fiecare clipă. Spre seară am colindat străzile Sibiului, un important centru cultural și economic. Obosiți fiind, am revenit la liniștea de la Cisnădie unde ne aștepta un ceai binevenit.

A patra zi a reprezentat finalul călătoriei noaste, ultimul loc de vizitat fiind Cetatea Făgărașului, din Brașov. Ceea ce este impresionant la ea este că nu a fost niciodată cucerită. Sala tronului îți permite să te așezi pe scaunele prezente, inclusiv tronul, iar acesta a fost un prilej de poze. Reluând drumul spre casă, am ajuns cu amintiri frumoase, mii de sentimente trăite și dorința de a ne împărtăși bucuria cu cei din jur. Dorim să mulțumim părintelui paroh Alois Farțadi, care ne-a sprijinit în fiecare minut al călătoriei noastre, deși nu a fost cu noi fizic. Iar părintelui vicar Alin Conțu, care ne-a ghidat pașii și a fost un ghid minunat pentru noi, îi aducem aceleași mulțumiri și aprecieri.

Fotografiile le puteți vizualiza aici.

Maria Barat