Sărbătoarea Sfântului Anton de Padova este motiv de bucurie pentru întreaga Biserică Catolică, însă în mod special pentru comunitățile ce îl au drept patron. Joi, 13 iunie 2019, Sfântul Minunilor a fost cinstit și sărbătorit cu mare bucurie de către credincioșii Parohiei ,,Sfântul Anton de Padova” din Iași în cadrul Sfintei Liturghii solemne a hramului celebrată la ora 18:00 și prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, care i-a avut alături pe părintele decan, Paul Budău, părintele paroh, Alois Farțadi, și mulți alți preoți din Iași și din dieceză.

Încă din startul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Petru, amintind de încurajările pe care Sfântul Părinte, Papa Francisc, le-a adresat celor peste o sută de mii de pelerini prezenți în Piața Palatului Culturii din Iași cu doar două săptămâni în urmă, ne-a îndemnat „să mergem împreună cu Maica Domnului, cu sfinții săi: să-l primim pe Isus în inimile noastre, cel care ni l-a dăruit pe Sfântul Anton de Padova, cel care ne dăruiește parfumul virtuților, parfumul florilor de crin binecuvântate”.

În cuvântul de învățătură părintele Ionuț Imbrișcă, profesor la Institutul Teologic din Iași, a evidențiat câteva momente esențiale din viața Sfântului Anton de Padova, scoțând în evidență puterea sa de mijlocire în timp de necaz și că ,,este un om al lui Dumnezeu capabil să învingă orice boală”. Viața Sfântului Anton a fost una a interacțiunii cu aproapele aflat în nevoie, deoarece ca orice misionar, Sfântul Minunilor a mers în lume pentru a alina durerea, dar și pentru a predica Evanghelia, transformând în normă de viață cuvintele Sfântului Francisc din Assisi, cuvinte amintite de Suveranul Pontif în cadrul Întâlnirii Mariane cu tinerii și familiile de la Iași: „Predicați Evanghelia, predicați, predicați și, dacă este nevoie, folosiți și cuvinte!”.

În finalul omiliei, părintele predicator i-a invitat pe toți cei prezenți ca, asemeni Sfântului Anton, să lase Duhul Domnului să lucreze în ei, să se încreadă în ajutorul Celui de Sus și să fie misionari acolo unde își desfășoară viața de zi cu zi, dând mărturie despre Vestea cea Bună a lui Cristos prin cuvânt, dar mai ales prin viață.

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu binecuvântarea de către PS Petru Gherghel a crinilor și a copiilor și, în ciuda vremii capricioase, cu tradiționala procesiune cu statuia Sfântului Minunilor.

Fotografiile le puteți vizualiza aici.

Corneliu Sava