Marţi, 15 iunie, Parohia „Sf. Anton” din Iaşi a avut bucuria de a celebra hramul bisericii în prezenţa relicvei şi a bustului aurit al sfântului Anton de Padova. Acestea au fost aduse la ora 17.30 de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” şi vor rămâne până a doua zi, la aceeaşi oră. Liturghia de hram a fost prezidată de PS Petru Gherghel, însoţit de PS Aurel Percă. Au mai participat numeroşi preoţi, persoane consacrate şi mulţi credincioşi, catolici şi ortodocşi.
Relicva şi bustul aurit al sfântului au ajuns în piaţa din faţa bisericii la ora 17.30, fiind întâmpinate cu multă bucurie şi entuziasm de parohul comunităţii, pr. Iosif Comoraşu, şi de un număr impresionant de credincioşi. Parohul a adresat un cuvânt de bun venit şi a implorat binecuvântarea pentru comunitatea „Sfântul Anton”.
A rostit, de asemenea, câteva cuvinte pr. Eugen Avarvarei OFMConv., responsabil cu pelerinajul moaştelor în Dieceza de Iaşi, iar în final PS Gherghel, în cuvântul său, a subliniat importanţa acestui pelerinaj, în contextul în care se găseşte Biserica locală, cel al desfăşurării Sinodului diecezan şi al celebrării celor 120 de ani de la înfiinţarea Episcopiei de Iaşi. Procesiunea s-a îndreptat spre altarul din faţa bisericii pentru a celebra sfânta Liturghie.
A urmat proclamarea lecturilor din Sfânta Scriptură şi predica, ţinută de pr. Isidor Iacovici, parohul comunităţii „Sf. Tereza a Pruncului Isus” din Iaşi. Acesta a vorbit despre cultul pe care creştinii l-au adus sfinţilor, chiar din primele veacuri ale Bisericii. Istoria Bisericii este plină de sfinţi care au primit din partea poporului un cult special. Sfântul Anton, prin exemplul său de viaţă, a devenit unul dintre cei mai populari sfinţi ai Bisericii.
Un moment deosebit în cadrul sfintei Liturghii l-a constituit ofertoriul. Printre altele, s-a oferit pâine şi vin, o hartă a României cu biserica „Sf. Anton” în centru, tabloul „Sf. Anton şi copiii”, un sărac a oferit un colţ de pâine, o bolnavă a oferit câteva medicamente. S-au oferit, de asemenea, doi porumbei şi un buchet de flori. Celebrarea a continuat conform ritualului roman, cu liturgia euharistică.
După momentul împărtăşaniei au fost binecuvântaţi crinii şi copiii, aduşi special la sfânta Liturghie pentru a primi binecuvântarea prin mijlocirea sfântului Anton, care i-a îndrăgit atât de mult. A urmat procesiunea cu bustul aurit şi relicva sfântului Anton în piaţa din faţa bisericii.
Spre final a vorbit pr. Luciano Bertazzo, care a subliniat că acesta este un moment de binecuvântare pentru comunitatea din Iaşi. Sfântul Anton are o mână ridicată, cu care binecuvântează necontenit mulţimea credincioşilor. Celebrarea s-a încheiat cu un cuvânt al părintelui paroh care a mulţumit tuturor celor implicaţi în pregătirea acestui eveniment şi i-a invitat pe credincioşi să se apropie cu credinţă pentru a venera moaştele sfântului. Acestea au fost aşezate apoi în biserică, unde au rămas până a doua zi, timp în care toţi cei care au dorit au avut posibilitatea de a se ruga după intenţiile lor.
[nggallery id=20]
Lasă un răspuns