Pe 13 iunie 1231, ȋn apropierea oraşului Padova, se auzeau glasuri de copii strigȃnd: „A murit Sfȃntul!”; astǎzi, la cȃteva sute de ani distanțǎ, credincioşi din ȋntreaga lume comemoreazǎ aceastǎ zi şi ȋnalțǎ cȃntece de laudǎ Sfȃntului Anton de Padova. Şi din biserica noastrǎ au rǎsunat imnuri de mǎrire şi rugǎciuni ȋnflǎcǎrate cǎtre patronul şi ocrotitorul parohiei noastre.
Avȃnd ȋn suflet speranțǎ şi ȋn mȃini crini, sute de oameni s-au adunat şi ȋn acest an ȋn jurul statuii care ȋl ȋnfǎțişeazǎ pe Sfȃntul Anton de Padova pentru a participa la Sfȃnta Liturghie a hramului, cǎci acesta este cel mai frumos mod prin care ȋşi pot manifesta credința şi pot mulțumi Sfȃntului pentru minunile ȋnfǎptuite. Liturghia a avut loc la ora 18:00 şi am avut bucuria de a fi celebratǎ de Preasfințitul Petru Gherghel ȋn comuniune cu pǎrintele paroh Alois Farțadi, cu pǎrintele vicar Solomon Ovidiu-Ciprian şi cu ceilalți preoți invitați ce au luat parte la sǎrbǎtoarea noastrǎ. Sfânta Liturghie a fost transmisǎ ȋn direct pe http://media.ercis.ro/live/, astfel Sfȃntul Anton a putut fi adus ȋn gȃndurile şi casele tuturor creştinilor din ȋntreaga diecezǎ şi nu numai.
Celebrarea Sfintei Liturghii a fost ȋnsoțitǎ de cȃntǎrile minunate ale corului format din tineri şi adulți dornici de a participa ȋntr-un mod activ la sǎrbǎtoare, creȃnd cu adevǎrat o atmosferǎ festivǎ. O frumusețe aparte au avut-o ȋnsa copiii, care ȋn urmǎ cu douǎ sǎptǎmȃni au primit Sfȃnta Ȋmpǎrtǎşanie şi care astǎzi au adus ȋn fața altarului inocența si puritatea lor mult placute lui Isus.
Sfȃntul Anton este un ciob de cer, aşa cum ne-a spus la predicǎ şi pǎrintele Fabian Doboş, un ciob pe care orice creştin trebuie sǎ ȋl aibǎ, un ciob ȋn care din cȃnd ȋn cȃnd sǎ ne vedem clarǎ şi luminoasǎ reflexia, un ciob de care sǎ ne ajutǎm zilnic pentru a tǎia rǎdǎcina rǎului din viața noastrǎ, un ciob care poate ȋnlocui orice lipsǎ şi orice neajuns! Fiecare pas fǎcut cǎtre Sfȃntul Anton de Padova ne apropie de fapt de Pruncul pe care îl poartǎ ȋn brațe şi pe care doreşte atȃt de mult sǎ ȋl purtǎm şi noi în inimi.
Pentru a-L putea primi pe Isus ȋnsǎ, trebuie sǎ fim curați, imaculați asemenea crinului, de aceea prin purtarea florilor de crin am arǎtat disponibilitatea, dorința, dar şi necesitatea de a ne curǎța şi de a urma drumul corect cǎtre Dumnezeu. Astfel, trebuie sǎ ținem minte cǎ pe lȃngǎ multele minuni pe care Sfȃntul Anton le sǎvȃrşeşte pentru noi, cea mai mare minune, de care probabil mulți nu suntem conştienți este tocmai aceea de a ne apropia de Isus.
Cu toții am fǎcut astǎzi un pas mare cǎtre Sfȃntul Anton prin participarea la Sfȃnta Liturghie ȋnchinatǎ lui, dar mai cu seamǎ, la procesiunea din cadrul acesteia, cȃnd ne-am manifestat ȋn mod public credința, Faptul cǎ am avut ȋn mȃini crinii prospǎt sfințiți şi cǎ am urmat statuia ce ȋl ȋnfǎțişa pe Sfȃntul Anton de Padova, a simbolizat dorința de a imita viața bogatǎ ȋn virtute a patronului şi ocrotitorului nostru.
Sfinte Antoane de Padova, roagă-te pentru noi!
Înregistrarea video a transmisiunii Liturghiei de hram 13 iunie 2014: https://www.youtube.com/watch?v=juyZ9LjczlQ
Raluca Rusu
Foarte frumos.Felicitari
sf antoane ai grija de intreaga lume si de mine
foarte frumos