Cacica (6)

În perioada 14-15 august 2014 un grup de 40 de adulți și 17 tineri din parohia noastră, însoțit de părintele paroh Alois Farțadi, au participat la mult așteptatul pelerinaj de la Cacica. Anul acesta a avut o triplă sărbătoare: Sărbătoarea hramului „Adormirea Maicii Domnului”, încoronarea icoanei Maicii Domnului și sfințirea pieței „Sfântul Ioan Paul al II-lea”.

La această minunată sărbătoare ne-am bucurat de prezența PS Petru Gherghel, ÎPS Stanisław Nowak, arhiepiscop de Częstochowa (Polonia), PS Anton Coşa, episcop de Chişinău, PS József Tamás, episcop auxiliar de Alba-Iulia, PS Aurel Percă, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, pr. Roman Majewski, OSPPE, prior al sanctuarului marian din Częstochowa, de prezența a peste o sută de preoţi, a multor persoane consacrate și a miilor de credincioși ce și-au adus fiecare aportul pentru ca sărbătoarea să fie cât mai frumoasă.

Dar prezența cea mai îmbucurătoare a fost a Sfintei Fecioare Maria și a lui Dumnezeu. Erau atât de prezenți încât parcă-i vedeam. Erau, așa cum sunt întotdeauna, mai prezenți decât oamenii. Erau în fiecare. I-am văzut în cei care spovedeau și în cei care se împărtășeau. În mulțimea de oameni care se rugau vrând parcă să ne facă să înțelegem ceea ce, odinioară, Sfânta Fecioară Maria a înțeles atât de bine: pentru Dumnezeu nimic nu este cu neputință. I-am văzut în cei care zâmbeau, în cei care cântau, în luminile care au inundat drumul procesiunii, în luminile stelelor și în lumina lunii ce ne-au însoțit toată noaptea. Dar mai ales, i-am văzut în luminile din ochii oamenilor și din inimile lor.

I-am văzut apoi și în emoția cu care oamenii au trăit momentele cele mai intense. Părea că și Dumnezeu este emoționat: la Liturghie, la Calea Sfintei Cruci, la Adorația Euharistică, la rugăciunea pentru pace, și mai ales la Încoronarea icoanei Sfintei Fecioare Maria cu coroanele binecuvântate de papa Francisc (la Vatican, 30 aprilie 2014). Au fost momente unice, pline de frumos, pline de Dumnezeu.

La liturghia tinerilor predica a fost ținută de părintele Iosif Dorcu. Cuvântul său a fost plin de învățături și încurajări pentru toți cei care au pornit de mult pe drumul de „pelerin al Sfintei Fecioare” dar și pentru cei care sunt începători pe acest drum. El a început prin a spune că așa cum pentru o bunică singura cea mai mare bucurie este aceea de a-i avea alături pe toți fiii și nepoții ei, așa și pentru Sfânta Fecioară Maria, cea mai mare bucurie suntem noi, fiii ei, adunați în jurul său.

Un îndemn din partea părintelui pentru tineri a fost acela de a spune „da” asemenea Sfintei Fecioare și de a ne încredința cursul vieții după învățăturile lui Dumnezeu, iar pe adulți i-a îndemnat să fie asemeni Sfintei Ecaterina astfel încât ei să fie călăuze și exemple bune pentru tineri și copii.

Așa să ne ajute Dumnezeu să fim mereu, oriunde am fi, aproape de El și de Sfânta Fecioară Maria, Mama și Regina noastră pentru totdeauna!

Ave Maria!

 

Benedicta Toma

Cacica (1) Cacica (2) Cacica (3) Cacica (4) Cacica (5)  Cacica (7) Cacica (8) Cacica (9) Cacica (10) Cacica (11) Cacica (12) Cacica (13) Cacica (14) Cacica (15) Cacica (16) Cacica (17) Cacica (18) Cacica (19) Cacica (20) Cacica (21) Cacica (22 22) Cacica (22) Cacica (23)