aa-086Copiii şi tinerii din parohia noastră au desfăşurat în săptămâna 8-11 ianuarie 2012 activităţi ce ţin de Pace. Aceste activităţi au fost propuse de Acţiunea Catolică sub denumirea de Săptămâna Păcii.

 

În cadrul activităţilor ce ţin de Acţiunea Catolică se desfăşoară şi câteva săptămâni formative pentru tineri şi copii. Aceste săptămâni au la bază teme legate de viaţa de credinţă şi viaţa asociativă a parohiei. Acţiunea Catolică ne propune şi câteva modalităţi de desfăşurare a acestor săptămâni, cum ar fi: momente de rugăciune, cateheze, grup de discuţii, intenţii pentru rugăciunea credincioşilor, participarea la litughie, vizionare de film, împărţirea de pliante cu diferite citate sau îndemnuri pentru pace, aprofundarea mesajului trimis de Papa Benedict al XVI-lea pentru Ziua Mondială a Păcii celebrată în fiecare an pe data de 1 ianuarie.

Dintre toate aceste activităţi tinerii din parohia „Sfântul Anton de Padova” Iaşi au ales să se roage la rugăciunea credincioşilor din cadru liturghiei de duminică, 8 ianuarie 2012, pentru pace în lume, în familie, pace între oameni, între prieteni. Dar momentul cel mai aşteptat a fost cel al catehezei de luni, 9 ianuarie 2012, când Mihai Albert a atins subiectul Păcii. Impresiile culese de la acest moment spun totul:

„Cateheza a decurs în felul următor:

–          exemplificarea cu citate din biblie;

–          prezentarea ideilor prin intermediul unor exemple… (mai reuşite sau mai puţin);

–          încercarea de a lega ideea păcii de conştiinţă;

–          respectul şi iubirea faţă de ceilalţi.” (Ana-Maria Lucaci)

„Luni am participat la una din catehezele care se organizează săptămânal la biserică, doar că nu a fost tocmai una din cele mai obişnuite întâlniri. Acum nu mai era preotul în faţa noastră, era un tânăr ca şi noi exprimându-şi propria opinie, ceea ce el crede despre iubire, pace şi curaj. Sunt mii de feluri de a aborda o temă, poţi să o priveşti din diferite unghiuri, iar de data aceasta am avut ocazia să vedem totul prin ochii altcuiva.

De această dată nu am mai mers pe lucruri care ţin neapărat de spiritualitate, nu a mai fost totul planificat de la început, a fost ceva spontan şi deosebit. Şi e ceva ce mie mi-a rămas în memorie, ceva ce s-a întipărit acolo şi sunt sigură că nu voi uita prea curând, şi anume câteva cuvinte pe care ni le-a spus Mihai, pe care nu pot să le reproduc, dar sunau cam aşa: <<Nu e important să asimilăm, e important să absorbim>>. Şi am reţinut în mod special acest lucru pentru că e foarte adevărat, doar că mulţi dintre noi nu observă asta, în general noi doar asimilăm lucrurile, ceea ce nu e tocmai ok, pentu că nu ajungem să simţim, nu ajungem să ne implicăm.

Mai pe scurt, a fost o experienţă nouă şi foarte frumoasă, iar lunea viitoare se repetă scenariu, doar că va fi altă persoană în faţa noastră cu o altă poveste.” (Ştefana-Alexandra Tiba)

„Am participat cu bucurie la cateheza de luni seara care a reprezentat pentru tineri şi pentru mine un moment frumos, plin de curaj, mai ales din partea celui care a ţinut cateheza.

Au fost dezbătute într-un timp relativ scurt (1 oră) câteva teme extrem de importante legate de modul nostru de a ne relaţiona noi între noi dar şi faţă de bunul Dumnezeu.

Fiindcă suntem în Săptămâna Păcii tema care a reprezentat centrul discuţiilor noastre a fost pacea. Pacea, aşa cum a fost prezentată atât de frumos, nu este doar simpla lipsă a războiului sau a conflictelor. Ea reprezintă mult mai mult. Este un dar din partea lui Dumnezeu sădit în inima omului care se manifestă în primul rând printr-o relaţie de iubire. Iubire care la rândul ei se manifestă în primul rând prin dorinţa de a face binele. Te iubesc pentru că îţi doresc binele, de aceea iubirea poate fi împărtăşită tuturor. Să nu ne fie frică să iubim, să nu ne fie frică să fim noi înşine, să nu ne fie frică să fim ceea ce suntem a fost o altă temă care a completat cadrul discuţiilor noastre.

În ultima parte s-a vorbit despre conştiiţă. Tânărul care trebuie să asculte de glasul interior care îi cere să facă binele şi să fugă de rău. Ceea ce a fost de asemeni nou la această cateheză, au fost cântecele care ne-au introdus într-o atmosferă de reflecţie.

Vă doresc mult succes în drumul pe care l-am început împreună, iar catehezele de luni seara să reprezinte pentru fiecare un moment cu adevărat plin de formare şi de entuziasm.

O Săptămână a Păcii binecuvântată!” (pr. Ionuţ-Eremia Imbrişcă)

„Cateheza din cadrul Săptămânii Păcii a fost una cu totul deosebită, iar acest fapt a fost evidenţiat mai ales de grupul numeros de tineri care a ales să participe la această întâlnire. Pornind de la propria experienţă de viaţă, mărturia prietenului nostru Mihai ne îndeamnă pe fiecare dintre noi, tinerii de azi, să ieşim din anonimat şi să avem curajul de a arăta lumii cine suntem cu adevărat. În felul acesta putem contribui la sporirea păcii din această lume pe care ne-o dorim cu toţii mai bună!” (Adriana Doboş)

Copiii din parohia noastră s-au rugat şi ei pentru Pace la litughia de duminică, 8 ianuarie 2012, realizând un panou şi intenţii pentru rugăciunea credincioşilor. Liturghia a fost pregătită de sâmbătă, 7 ianuarie 2012, la cateheză unde li s-a prezentat ce este pacea şi pentru ce şi cine îşi doresc ei pacea.

Panoul a reprezentat un cerc sub formă de glob pământesc. Mai mulţi oameni din diferite zone ale lumii formau acest glob ţinându-se de mână, iar în interiorul cercului fiecare copil şi-a exprimat propria intenţie de Pace prin conturul palmei sale. Acest panou dorea să scoată în evidenţă faptul că pacea trebuie să existe între popoare, iar fiecare dintre noi trebuie să-şi pună amprenta pentru realizarea acestui lucru.

Aceasta a fost Săptămâna Păcii în parohia „Sfântul Anton de Padova” din Iaşi. Următoarea săptămână propusă de A.C. va fi cea a Carităţii, 4-10 martie 2012.

Andreea GHEŢ

[nggallery id=186]