amintire-prima-sf-impartasanie-2012-11-copyDuminică, 15 aprilie 2012, în parohia noastră a fost o zi importantă : 18 copii au primit Prima Sfântă Împărtăşanie. Îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, cu o mare bucurie în suflet şi pe feţele lor, copiii au venit de la ora 9.30 pentru a se pregăti de Sfânta Liturghie.

Acest eveniment a fost pregătit cu mult timp înainte, prin intermediul catehezelor săptămânale. La primele întâlniri, copii aveau emoţii, nu ştiau cum se va desfăşura activitatea catehetică, dar în acelaşi timp erau dornici de a învăţa lucruri noi, de a-l cunoaşte mai bine pe Dumnezeu.

Catehezele au fost diversificate, încercând astfel ca ei să vină cu bucurie. Micul Catehism a reprezentat materialul pricipal pe care copiii au reuşit să-l treacă cu bine. Pe lângă întrebările din Catehism  se făceau cântece, jocuri, filmuleţe din Cartea Cărţilor. La cateheze, venea şi părintele paroh Alois Farţadi sau părintele vicar Ionuţ Imbrişcă, care nu uitau niciodată să aducă bucurii copiilor, sub semnul bomboanelor. Părintele îi mai întreba pe copii ce rugăciuni cunosc de la părinţi, şi bunici. Am rămas plăcut surprinşi să vedem că ştiau rugăciuni frumoase, pentru vârsta lor, unele noi pentru toţi.

Pe parcursul întâlnirilor, am facut şi un concurs cu premii. Fiecare copil s-a pregătit intens, unii remarcându-se mai mult, prin răspunsurile date. După ce vremea a devenit frumoasă, am făcut cateheze şi afară, spre bucuria copiilor : „e aşa frumos parcă suntem la grădiniţă” spunea Alexandru Blajă.

Doamna Girgila Ancuţa a început cu cei mici repetiţia cântecelor pentru supriza pregătită părinţilor de la sfârşitul Sfintei Liturghii, în ziua în care ei l-au primit pentru prima dată pe Cristos în Sfânta Împărtăşanie. Cel mai îndrăgit cântec de copiii a fost ” Dragul meu Isus”, refren care doreau să îl cânte mereu : Dragul meu Isus, azi pentru prima oară,/ Vii în inimioara mea, să o faci ca a ta,/ Să o faci să iubească, / Să fie doar a Ta.”

Cu o săptămână înainte de marea sărbătoare, am avut întâlniri în fiecare seară, pentru a ne pregăti cât mai bine pentru acest eveniment. Am aranjat fiecare moment din Sfânta Liturghie, procesiunea, cântecele, am făcut poze pentru tablou, pentru amintirea primită de la Sfânta Împărtăşanie. Pozele au fost făcute de pr. Florin-Petru Sescu, colaborator  în parohia noastră, iar amintirile de Andreea Gheţ, preşedintă parohială AC. A urmat şi examenul dat de fiecare copil cu părintele paroh Alois Farţadi şi părintele Ionuţ-Eremia Imbrişcă, pentru a verifica cunoştinţele acumulate pe parcursul catehezelor. Deşi aveau emoţii şi le era teamă că vor uita răspunsurile, copiii au promovat examenul, spunând chiar că a fost foarte uşor. Sâmbătă a fost un moment important în viaţa copiilor, deoarece era prima Spovadă a lor. S-a început cu o celebrare, apoi a urmat spovada copiilor şi a părinţilor. Cei mici şi-au pregătit hârtiuţe cu păcatele lor, pentru a fi siguri că vor spune tot. Deşi erau curioşi să vadă cum e, aveau şi emoţii, dar acestea le-au trecut imediat ce au ieşit de la scaunul de spovadă. Se observa o bucurie în ochii lor că s-au eliberat de păcate, că au devenit liberi şi curaţi.

Cu mare nerăbdare, ne-am adunat  duminică, ora 9.30 în curtea bisericii pentru a ne pregăti de Sfânta Liturghie.  Am pornit în procesiune, iar înainte de a intra în biserică, copii au cerut binecuvântarea părinţilor. La predică, părintele Ionuţ a adresat câteva întrebări copiilor din catehism, şi le-a zis o povestioară.  A venit şi momentul mult aşteptat, acela de a-l primi pentru prima oară pe Isus, sub chipul pâinii şi a vinului. Dacă la repetiţii doar trebuia să mimeze că primesc Ostia Sfântă, acum l-au primit cu adevărat; au avut reacţii diverse:  se strâmbau că Ostia avea gust de vin, iar unul dintre ei, Tudor Revei  a zis că „asta e abia prima”, fiind foarte mândru de el. La sfârşitul Sfintei Liturghii a urmat un mini spectacol, pozele de grup cu preoţii, animatorii şi părinţii, înmânarea amintirilor de la Prima Sfântă Împărtăşanie. După Sfânta Liturghie, copiii şi părinţii au coborât la subsolul bisericii împreună cu animatorii pentru a împărtăşi impresii, gustând din bucatele pregătite.

Mulţumim tuturor celor care au ajutat material şi spiritual pentru ca această sărbătoare să fie una foarte frumoasă, iar pe Isus cel înviat îl rugăm să-i ocrotească în continuare pe copii, să le întărească credinţa pentru a-l primi cât mai des în inimile lor.

 

Diac Carmen-Cătălina şi Fiu Carmen-Elisabeta

(Cateheţi acestor minunaţi copii)

[nggallery id=199]