Marţi 3 aprilie 2012, în biserica „Sf. Anton de Padova” din Iaşi, la ora 19:00, tinerii din parohie au jucat piesa de teatru Calvarul ca pregătire pentru Tridumul Pascal (Joia Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare), dar şi pentru Sărbătoarea Paştelui.
Momentul artistic a fost pregătit de tinerii parohiei împreună cu pr. vicar Ionuţ Eremia Imbrişcă care i-a însoţit pe aceşti „mici actori” pe tot parcursul pregătirilor. Cu mult entuziasm tinerii au pus în scenă această piesă de teatru care a stârnit în rândul celor participanţi emoţii puternice datorită chinului la care a fost supus Cristos pe drumul Crucii. Un grup de 18 tineri interpreţi au format cadrul general care a fost completat de personajele care au jucat rolurile din Pătimirea Mântuitorului (Isus, apostolii: Petru, Ioan, Iacob şi Iuda, 4 soldaţi romani, Maria, Maria Magdalena, Salomeea şi celelalte femei). Întreaga scenă s-a jucat în faţa altarului unde a fost ridicată o cruce mare pe care a fost răstignit Isus. Legătura dintre cruce şi public a fost obstrucţionată în unele momente de o cortină care a fost ridicată în momentele de maximă intensitate ale piesei când Isus a fost răstignit pe Cruce.
După momentul răstignirii Scola Cantorum a corului de tineri Jubilate din parohia noastră a interpretat piesa Miluieşte-mă Dumnezeule, până în momentul în care Cristos pe lemnul Crucii şi-a dat sufletul în mâinile Tatălui. Strigătul lui Cristos pe lemnul crucii a reprezentat momentul în care cortina a fost din nou dată la o parte şi publicul a putut privi trupul lui Isus atârnat pe lemnul crucii. Maria la picioarele crucii înalţă Elegia lui Efrem Sirul prin care exprimă durerea care i-a cuprins sufletul văzând trupul fiului ei mort atârnat pe lemn, făcând trimitere în acelaşi timp la profeţia lui Simeon din momentul în care l-a prezentat pe Cristos la Templu.
La sfârşitul piesei toţi „artiştii” s-au adunat în jurul crucii unde au înălţat o rugăciune prin cântecul Crucii tale.
Întreaga piesă a fost încadrată de o coloană sonoră; moment realizat de pr. Florin Sescu care a ales cu multă grijă piesele muzicale care să-l introducă pe spectator mai mult într-o atmosferă de rugăciune.
La final pr. paroh Alois Farţadi a felicitat iniţiativa tinerilor, precum şi modul în care au reuşit aceştia să transmită mesajul pătimirii lui Cristos subliniind faptul că piesa de teatru care a fost jucată reprezintă cea mai frumoasă predică în această Săptămână Sfântă a Pătimirii.
Pr. Ionuţ Eremia Imbrişcă
[nggallery id=193]
Lasă un răspuns