204 Ziua Tineretului, după obiceiul anilor precedenți, a fost sărbătorită la Iași în mod solemn prin procesiunea parohiilor apropiate Iașului – Parohia “Sfântul Anton” şi Parohia “Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Iaşi; Parohia Tomeşti; Parohia Dancu şi Parohia Valea Lupului – spre Catedrala ”Adormirea Maicii Domnului”, unde Preasfințitul Petru Gherghel a întâmpinat tinerii pelerini, i-a salutat și apoi a celebrat sfânta Liturghie pontificală a acestei duminici. Preasfințitul a subliniat că Ziua Tineretului la nivel local se înscrie între momentele de pregătire pentru Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic care va avea loc la Iaşi în perioada 25-29 iulie și la care sunt aşteptaţi mii de tineri din întreaga ţară .

Această zi deosebită urmează dorința fericitul papă Ioan Paul al II-lea de a celebra în fiecare an, în această duminică, la nivel local, Ziua Tineretului. Această zi este ce-a de-a 27-a ediție, dat fiind faptul că prima ediție a fost cea de la Roma din anul 1985.

În jurul orelor 15,30 – 16,00 au pornit pelerinii din diferitele parohii apropiate Iașului spre Catedrala ”Adormirea Maicii Domnului”. Având în mâini ramuri, cântând, rugându-se și parcurgând străzile orașului, tinerii îsoțiți de preoți și alte persoane, au încercat să dea mărturie publică despre iubirea lui Dumnezeu și credința lor, așa cum sublinia și Sfântul Părinte în predica de ieri: ”să răspundem în mod adecvat, adică prin dăruirea de noi înşine, a timpului nostru, a rugăciunii noastre, a faptului de a sta în comuniune profundă de iubire cu Cristos care suferă, moare şi învie pentru noi”.

Preasfințitul Gherghel i-a așteptat pe tinerii pelerini la intrarea în catedrală, împreună cu preoții celebranți și tinerii parohiei ”Adormirea Maicii Domnului” din Iași. Toți s-au bucurat să fie prezenți la celebrarea acestei sărbători. A fost proclamată evanghelia zilei ce a amintit de intrarea solemnă a lui Isus în Ierusalim și de aclamațiile poporului ”Osana!”, apoi a urmat procesiunea spre altarul bisericii. Catedrala s-a umplut de tineri și participanți la Sfânta Liturghie, corul de tineri ”Juvenes Ecclesiae” de la catedrală a animat cântul liturgic și, tot tinerii, au citit lecturile și Patima Domnului proclamată pe roluri.

Predica PS Petru Gherghel s-a adresat tinerilor, având în centru îndemnul: Apropiaţi-vă, admiraţi şi vă bucuraţi!, amintindu-le faptul că în faţa suferinţelor şi patimii Domnului, prezentate de evanghelistul Marcu, nu rămâne altceva decât tăcerea, contemplația şi să admirația față de ceea ce a ales Isus să facă pentru noi, că El a iubit oamenii, dar a primit multă întristare, părăsire și chiar moartea de la ei. Preasfinţitul i-a invitat pe tineri să declare, asemenea tânărului apostol Ioan încercat în credință, cuceriți fiind de gestul şi cuvintele lui Isus: “Ceea ce era de la început, ce am auzit, ce am văzut cu ochii noştri, ce am privit şi mâinile noastre au pipăit cu privire la Cuvântul vieţii, – căci viaţa s-a arătat: noi am văzut şi dăm mărturie şi vă vestim viaţa cea veşnică ce era la Tatăl şi care ni s-a arătat – ce am văzut şi am auzit vă vestim şi vouă, ca şi voi să aveţi comuniune cu noi, iar comuniunea noastră este cu Tatăl şi cu Fiul său Isus Cristos. Acestea vi le scriem pentru ca bucuria noastră să fie deplină” (1In 1,1-4). Preasfinţitul a mai amintit și mesajului Sfântului Părinte, Benedict al XVI-lea, pentru Ziua Tineretului, în care este scris: “Dragi prieteni, aş vrea să vă îndemn să fiţi misionari ai bucuriei. Nu putem fi fericiţi dacă ceilalţi nu sunt fericiţi: deci bucuria trebuie să fie împărtăşită. Mergeţi şi povestiţi celorlalţi tineri bucuria voastră, că aţi găsit acea comoară preţioasă care este însuşi Isus. Nu putem ţine pentru noi bucuria credinţei: pentru ca ea să poată rămâne în noi, trebuie să o transmitem”.

Sărbătoarea Zilei Tineretului s-a încheiat cu binecuvântarea solemnă a Preasfințitul Petru, nu înainte de a-i îndemna pe tineri să se încreadă în Cristos, la care vor găsi răspuns pentru toate întrebările şi frământările lor.

Florin Sescu

[nggallery id=192]