Cu ocazia beatificării de pe 17 mai 2014 a slujitorului lui Dumnezeu Anton Durcovici, episcop martir, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a organizat „Concursul de poezie şi muzică închinate episcopului martir Anton Durcovici„. Această iniţiativă a avut în vedere mai multe finalităţi. În primul rând, promovarea prin creaţii artistice a memoriei viitorului fericit, în al doilea rând alcătuirea unui repertoriu de muzică şi poezie care să fie utilizat în diferite celebrări sau momente artistice dedicate ep. Durcovici şi, în sfârşit, punerea în valoare a talentului acelor persoane care prin priceperea, experienţa şi gustul lor artistic pot sluji Biserica.

Astfel, până la 15 martie 2014, data limită prevăzută de Regulament, au fost admise şi au participat la acest concurs 82 de poezii şi 33 de melodii închinate vieţii şi jertfei eroice a episcopului Anton Durcovici. Au participat la concurs ca autori preoţi, credincioşi de diferite vârste şi cu pregătire profesională variată, autori unici sau autori constituiţi într-un grup. Dieceza de Iaşi a fost aria geografică cu cei mai mulţi participanţi, dar au fost prezenţi în concurs cu creaţii poetice şi muzicale preoţi sau credincioşi din alte dieceze sau ţări: Arhidieceza de Bucureşti, Dieceza de Chişinău (Republica Moldova), Arhidieceza de Viena (Austria).

Juriul a fost compus din episcopi, preoţi, credincioşi laici, specialişti sau cu sensibilitate culturală în domeniul poeziei, al muzicii, al istoriei, al liturgiei şi al dogmaticii catolice. Câştigătorii au fost desemnaţi în urma unui clasament întocmit de fiecare membru al juriului în parte şi apoi centralizat de toţi membri.

Avem bucuria de a vă anunța că la secțiunea creație muzicală, tânărul Andrei Doboș din parohia noastră a obținut locul I cu imnul „Fericite Anton Durcovici”. Imnul compus de Andrei Doboș va fi cântat pe stadionul municipal din Iași, Sâmbătă 17 mai, la Liturghia de beatificare, în prezența a peste 20000 de persoane.

De asemenea, Sâmbătă, 10 mai 2014, a avut loc la Liceul „Ion Holban” din Iaşi, Expoziţia-concurs de desene „Să trecem pragul speranţei”, ediţia a V-a, cu tema: „Anton Durcovici: «Fericit este poporul al cărui Dumnezeu este Domnul»” (Ps 32,12). Au participat la această etapă 99 de elevi. Astfel la secțiunea Concursului de desene „Să trecem pragul speranţei” parohia noastră s-a aflat pe podium la secțiunea grafică prin elevele Burdea Laura, premiul al II-lea (clasa a XI-a) și Cogianu Andreea, premiul al III-lea (clasa a IX-a).

Felicitări tânărului Andrei Doboș pentru locul I la creație muzicală și tinerelor Burdea Laura și Cogianu Andreea pentru locurile II respectiv III la concursul de desene, secțiunea grafică. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să pună în continuare în valoare “talanții” aflați în fiecare persoană.

sursă: ercis.ro

Andrei Doboș - Locul I, creatie muzicala
Andrei Doboș – Locul I, creație muzicala.
Laura Burdea-premiul al II-lea, concurs de desene-secțiunea grafică.
Laura Burdea-premiul al II-lea, concurs de desene-secțiunea grafică.
Andreea Cogianu-premiul al III lea
Andreea Cogianu-premiul al III-lea, concurs de desene-secțiunea grafică.