Chiar dacă am sărbătorit ziua patronului nostru ceresc într-o zi de sâmbătă, 13 iunie 2015, ne-am adunat în jurul altarului ca într-o zi de marți. Plini de evlavie am intonat imnuri de slavă pentru ca sfântul Anton de Padova să mijlocească asupra noastră și a celor dragi nouă harurile de care avem nevoie prin puterea lui miraculoasă primită de la Domnul.

La ora 18.00, clinchetul clopoțeilor anunța venirea preoților în procesiune și pregătirea credincioșilor pentru sfânta Liturghie. Ne-au bucurat cu prezența lor 29 de preoți din parohiile vecine, dar și din străinătate.

Dacă nu știați care este rolul sfinților în viața noastră, părintele Cristinel Fodor a avut grijă să ne explice la cuvântul de învățătură. Sfinții sunt principalii pioni ai lui Dumnezeu. El ni i-a trimis ca să avem ce învăța de la ei. „Sfinții nu trebuie să fie imitați mergând pe urmele lor, ci în a face, așa cum ei au făcut, voința lui Dumnezeu” (Chiara Lubich).

După fiecare lectură sau după fiecare învățătură din viața unui sfânt e bine să ne întrebăm ce vrea Dumnezeu să ne spună prin viața acestui sfânt? Cu toții suntem chemați să fim misionari: în viața lui personală, în cercul lui de prieteni, în familia lui.

Dumnezeu vrea să facem parte din armata lui, să fim mici misionari acolo unde ne aflăm. Dar în prezent ne confruntăm cu multe războaie sângeroase, iar Dumnezeu vrea ca noi să fim soldați ai păcii în lume. Să ascultăm de învățătura pregătită de părintele Cristinel care ne îndeamnă: „predicați, predicați și dacă e nevoie, folosiți și cuvintele.”

Observăm astăzi că sfântul Anton a depășit granițele Bisericii Catolice fiind invocat și de credincioșii altor religii. Acest lucru ne bucură, căci oamenii buni sunt primiți oriunde. Așa a fost și la sărbătoarea hramului nostru: biserica plină de credincioși, iar un alb imaculat se revărsa din inimile lor, precum crinii pe care îi aveau în mâini.

Binecuvântarea crinilor și a copiilor a fost făcută de părintele decan Iosif Dorcu care a și celebrat întreaga liturghie transmițându-ne mesajul din partea Preasfințitului Petru Gherghel. Mesaje de mulțumire au venit și din partea preoților parohiei: părintele paroh Alois Farțadi și părintele vicar Ovidiu-Ciprian Solomon.

Procesiunea în jurul Pieței sfântului Anton de Padova a fost momentul cel mai așteptat al zilei, mai ales de către copiii de la Prima Sfântă Împărtășanie care au împrăștiat petale de flori înaintea statuii sfântului Anton. Însă momentul a fost așteptat și de cei mai mari, căci participând la procesiune au dat dovadă că sunt soldați ai lui Dumnezeu care își mărturisesc credința prin cântări și fapte bune.

Andreea Gheț

Fotografiile le puteți vizualiza aici.