Tinerii din întreaga lume au sărbătorit cea de a XXIX-a Zi Mondială a Tinerilor la nivel local în Duminica Floriilor, 13 aprilie 2014. În parohia noastră, „Sfântul Anton de Padova” Iași, am sărbătorit împreună cu întreaga comunitate această zi mergând în procesiune până la Catedrala romano-catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” participând apoi la liturghie.

Procesiunea care a început la ora 15:45 din curtea bisericii noastre ne amintește de intrarea lui Isus Cristos în Ierusalim. Evreii l-au întâmpinat pe Isus cu ramuri de măslin și cântece de slavă, iar noi am parcurs drumul până la catedrală cu ramuri binecuvântate de părintele paroh, Alois Farțadi, înainte de a pleca în procesiune, am intonat cântece, am făcut Calea Crucii și am rostit misterele Rozariului.

Împreună cu părintele paroh, în procesiune au participat: părintele vicar, Ovidiu-Ciprian Solomon și preoții din coumunitățile învecinate. De la Mănăstirea „Don Orione” ni s-au alăturat: părintele Valeriano Gicomelli, părintele Iosif Fecheta, părintele Marius Bereșoaie, iar de la capela „Padre Pio” din Valea Lupului părintele Alois Hîrja.

Când am ajuns în fața catedralei ne-am întâlnit cu celelalte comunități din cartierele vecine, iar în fața catedralei ne aștepta PS Petru Gherghel, episcop de Iași, împreună cu PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Ne așteptau în special pe noi, tinerii, deoarece Duminica Floriilor este o zi specială pentru toți tinerii catolici.

Fericitul Papa Ioan Paul al II-lea spunea: „Ziua Tineretului înseamnă a merge în întâmpinarea lui Dumnezeu, care a intrat în istoria omului prin misterul pascal al lui Isus Cristos. A intrat în mod ireversibil. El doreşte să vă întâlnească mai întâi pe voi: tinerii. Fiecăruia doreşte să spună: «Urmează-mă! Eu sunt calea, adevărul şi viaţa»”. Astfel a luat naștere tradiţia Zilelor Mondiale a Tineretului celebrate în Duminica Floriilor, la nivel local.

PS Petru Gherghel a transmis mai departe Mesajul Sfântului Părinte papa Francisc adresat tinerilor din întreaga lume. Tema mesajului „Fericiţi cei săraci cu duhul, căci a lor este împărăţia cerurilor” (Mt 5,3) a răsunat în catedrala plină de tineri.

Sfântul Părinte Papa ne spune în mesaj: „Înainte de toate căutaţi să fiţi liberi faţă de lucruri. Domnul ne cheamă la un stil de viaţă evanghelic marcat de sobrietate, să nu cedăm în faţa culturii consumului. Este vorba de a căuta esenţialitatea, de a învăţa să ne despuiem de atâtea lucruri inutile care ne sufocă. Să ne dezlipim de dorinţa de avere, de banul idolatrizat şi apoi risipit. Să-l punem pe Isus pe primul loc”.

La finalul liturghiei, diaconul Joachim Huneke, din Grabenstätt (Germania) ne-a vorbit despre copia identică a giulgiului din Torino. Copia giulgiului va rămâne în catedrală până în ziua Rusaliilor, după care va fi păstrată în aula sinodală de la subsolul catedralei.

Poza de grup a marcat sfârșitul evenimentului, însă acest lucru nu înseamnă că aici va fi și sfârșitul zilelor fericite. Va urma pe 17 mai 2014 o Zi Diecezană a Tineretului, dar va fi și ziua beatificării episcopului martir Anton Durcovici.

Anul ce vine îi așteptăm pe tinerii din parohia noastră să participe în număr cât mai mare la procesiunea din Duminica Floriilor și la Sfânta Liturghie deoarece este un eveniment și o zi dedicată lor.

La mulți ani, dragi tineri!