Duminică, 13 iunie 2021, am sărbătorit împreună cu comunitatea hramul bisericii „Sfântul Anton de Padova” din Iași, dar anul acesta fost o zi specială deoarece s-a sfințit biserica, iar altarul a fost consacrat. Sfânta Liturghie de la ora 11 a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, alături de PS Petru Gherghel, episcop emerit.
Construirea bisericii a început acum 30 de ani, iar parohia s-a înființat acum 25 de ani. Aceste două motive au întărit dorința noastră de a sfinți Biserica și de a consacra altarul. La acest eveniment au participat credincioși din comunitatea noastră, oaspeți, persoane consacrate, pr. Paul Budău, decan de Iași, preoți originari, vicari și colaboratori care au activat la parohie alături de preoții parohi: pr. Iosif Comorașu, de fericită memorie, și pr. Alois Farțadi care a fost prezent la sărbătoare.
Primirea episcopilor a fost cu tradiționalul colac cu sare, flori și picuri de ploaie, însă cuvântul de salut al domnului Toma Cucuteanu venit din partea întregii comunități, precum și entuziasmul sărbătorii ne-au făcut să privim vremea ca o „ploaie de haruri”. Ritualul sfințirii a început cu toată lumea afară, în fața bisericii, pentru a delimita spațiul sacrului, al rugăciunii. Tradiția presupune ca biserica să fie înconjurată de „nași”: persoane care să fie mereu aproape de ea prin rugăciune și sprijin. După ce PS Iosif a sfințit biserica și credincioșii de afară, ceremonia a continuat în interior după deschiderea ușilor.
La Cuvântul de învățătură PS Iosif a vorbit despre viața Sfântului Anton de Padova, patronul bisericii, cunoscut de toți ca fiind iubitor de Sfânta Scriptură. A citit-o, a meditat-o, a predicat cu înflăcărare Biblia, s-a hrănit din ea în fiecare zi, iar aceasta i-a dat putere, forță, curaj, de a-l face cunoscut și iubit pe Dumnezeu. Viața lui să fie și pentru noi un exemplu demn de urmat, un model de credință, de generozitate și iubire față de cei săraci și de copii .
Consacrarea altarului reprezintă cel mai important moment din existența unei biserici. „Ori de câte ori intrăm într-o biserică, fie ea catolică sau ortodoxă, gândul să ne ducă mereu la masa sfântă a altarului, căci pe altar Cristos ni se oferă ca hrană, aici ne simțim ca frați: în jurul lui.” a mai spus PS Iosif la predică.
Biserica este un loc de comuniune venită de la Dumnezeu atât pentru omenii de afaceri, săracii, copiii, tinerii, dar și adulții: toți suntem ca într-o familie adunată în jurul lui Dumnezeu. Suntem conștienți de acest lucru? În casa lui Dumnezeu, Biserica, învățăm să ne iubim unii pe alții așa cum suntem. Pereții bisericilor ar spune cele mai frumoase povești despre câte lacrimi s-au șters atunci când necazurile s-au năpustit asupra noastră și continuăm să venim în Biserică pentru a găsi mângâiere, o vorbă bună, pentru o spovadă reușită.
După omilie a urmat momentul consacrării altarului invocând litania tuturor sfinților. În masa altarului au fost așezate relicvele Sfântului Anton de Padova, și ale Fericiților Anton Durcovici, Vladimir Ghika și Veronica Antal, iar după acest moment a urmat ungerea altarului și stâlpii Bisericii cu Sfânta Crismă, uleiul sfințit în Joia Mare. Rugăciunile noastre înălțate către Dumnezeu în această zi să fie ca tămâia care se ridică spre cer, darurile de la ofertoriu semn de mulțumire, iar Sfânta Împărtășanie forța vieții noastre.
Din Decretul episcopal citit la finalul ritualului cităm: „în prezența unui număr mare de preoți și credincioși, prin sfințirea Bisericii și consacrarea altarului dorim să-i aducem slavă lui Dumnezeu și să arătăm tuturor credincioșilor noștri vii și răposați un semn de recunoștință și respect. Dumnezeu să-l răsplătească pe slujitorul său răposat, pr. Iosif Comorașu cu fericirea veșnică pentru toată slujirea sa preoțească și pentru toată munca depusă la ridicarea acestui sfânt locaș. Părintelui Alois Farțadi care a continuat lucrările de finisare și înfrumusețare ale noii Biserici, actualului părinte paroh, preot Gabriel Bucur, care s-a ocupat de ultimele intervenții, precum și specialiștilor și tuturor susținătorilor acestui proiect le exprimăm aprecierea noastră. Implorăm binecuvântarea lui Dumnezeu asupra tuturor!”
Cântările care au încununat sărbătoarea au fost susținute de corul mare, avându-l ca dirijor pe Mădălin Marius Munteanu, acompaniat la orgă de Andrei Doboș. Un cuvânt de mulțumire din partea comunității a fost recitat printr-o poezie de Dragoș Păduraru și printr-un gând de suflet exprimat de domnul Petre Horlescu.
După un moment de reculegere ținut pentru pr. Iosif Comorașu și pr. Mihai Diac, pr. Gabriel Bucur, actualul paroh, a luat cuvântul mulțumind comunității parohiale pentru susținerea acestui moment jubiliar adus de fiecare prin rugăciuni, cântări, curățenie, participând la activitățile parohiale, dar și din punct de vedere financiar. Mulțumirea le revine și resurselor media: Radio Iași, ERCIS FM și ERCIS Media, pentru că cei de acasă au putut fi și ei prezenți la sărbătoare.
Fiind martor autentic al eforturilor care s-au făcut pentru această Biserică, PS Petru Gherghel, episcop emerit, și-a exprimat recunoștința pentru rezultatul muncii și amprenta din iubire lăsată de fiecare contribuitor. „Prin mijlocirea Sfântului Anton de Padova să avem parte doar de bucurii și să prețuim această comoară”, a mai spus PS Petru.
Sărbătoarea sfințirii Bisericii și consacrarea altarului s-a încheiat cu binecuvântarea copiilor, a crinilor și a tuturor participanților la sfânta Liturghie, ca sfântul minunilor, Anton de Padova, să reverse asupra lor belșug de binecuvântare cerească. După 790 de ani de la moartea Sfântului Anton de Padova putem striga și noi: „A fost sfințită Biserica noastră! A fost consacrat altarul!”.
Fotografiile le puteți vizualiza dând click aici:
Album Adrian Cuba
Album Alex Robu
Album Andreea Dima
Lasă un răspuns